
Houbaři mají nyní po celé zemi hojnost úlovků. Sušení ale není jediný způsob, jak houby na delší dobu konzervovat a těšit se z jejich chuti i v zimních měsících. Podívejte se na výběr jednoduchých a chutných způsobů, jak houby uchovat.
Houby naložené ve vlastní šťávě
Jednoduchý, a přitom velmi efektivní způsob, jak uchovat čerstvě nasbírané houby, je naložit je do jejich vlastní šťávy. Takto připravené houby jsou ideální pro další vaření v omáčkách, polévkách nebo jiných pokrmech. Houby očistěte, nakrájejte nadrobno a restujte na pánvi, dokud nepustí šťávu. Poté pánev přikryjte a duste houby na mírném plameni asi 20 minut, občas promíchejte. Následně napěchujte houby do menších sklenic, zalijte šťávou a sterilujte zhruba 50 minut. Takto zpracované houby vydrží při správném skladování až rok. Koření není potřeba, aby byly houby všestranně použitelné.
Houby v mrazáku
Podobně připravené houby můžete i zamrazit. Stačí je nechat vychladnout, dát do uzavíratelných sáčků nebo nádob a uložit do mrazáku. Surové houby bez tepelné úpravy však do mrazáku nepatří, jelikož v nich mohou enzymy způsobit rozklad a uvolnit mykotoxiny, které mohou být pro tělo škodlivé. Před zamrazením můžete houby podusit s cibulkou, což ale není nutné.
Houby v sádle
Chutný způsob konzervace, který vytváří houbovou pomazánku na chléb či základ pro pečená jídla. Houby očistěte, pokrájejte a připravte si čisté, suché sklenice. V hrnci rozpusťte sádlo a přidejte přibližně dvojnásobné množství hub. Pomalu je duste na nízkém plameni, dokud nebudou mít konzistenci škvarků. Horkou směs přemístěte do sklenic, které otočte dnem vzhůru. Houby v sádle vydrží v chladnu až tři měsíce a výborně se hodí jako sytá pomazánka na pečivo.
Houbové pesto
I zde se houby dusí, ale přidá se i trochu vody. Podušené houby dejte do mixéru a rozmixujte na pastu. Pak je vraťte na pánev, přidejte vodu a ještě chvíli povařte. K houbovému pestu se skvěle hodí kmín a pepř, takže můžete podle chuti osolit a okořenit. Horkou pastu plňte do sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Na pesto lze využít i houby horší kvality, které by jinak zůstaly nevyužity.
Houby v soli
Pokud máte zkušenost se sušením hub, ale počasí nepřeje, můžete je uchovat v soli. Houby nakrájejte a nechte oschnout přes noc. Poté je vrstvěte do čistých sklenic – střídavě houby a sůl. Na poslední vrstvu hub nasypte sůl a sklenici uzavřete. Takto připravené houby skladujte na chladném místě mimo přímé světlo.