
Určitě ten pocit znáte: dostanete chuť na citronádu nebo chcete přidat citron do omáčky, ale místo svěžího ovoce najdete v košíku na lince jen seschlý, tvrdý plod. Pokud se vám to stává, pravděpodobně citrony skladujete nesprávně.
Prodlužení čerstvosti citronů není složité, stačí si osvojit několik základních zásad. Dříve než další kousek ovoce skončí v koši, mám pro vás pár tipů, jak udržet citrony svěží i několik týdnů.
Jak správně uchovávat citrony Můžete mít dojem, že citrusy není potřeba uchovávat jinak než jiné ovoce – prostě je položíte do mísy a necháte na lince. To však bývá hlavní chyba. Dříve jsem to dělala stejně, ale citrony pokaždé ztrácely čerstvost. Tento přístup vede k rychlému plesnivění nebo tvrdnutí ovoce, které pak není k použití.
Ideální podmínky: lednice, ne pracovní deska Pro zachování čerstvosti citronů je lepší je uchovávat v lednici, ideálně ve spodní zásuvce na ovoce a zeleninu. V kulinářských pořadech často vídáme citrony v miskách na pracovních plochách, kde krásně vynikají – je to ale jen estetika, a ne správný způsob skladování.
Citrony ponechané na lince, obzvlášť blízko ovoce produkujícího etylen (jako jsou banány), dozrávají rychleji. Při pokojové teplotě se většinou kazí do týdne, zatímco v chladu vydrží až čtyřikrát déle. Skladování citronů v lednici je tedy úspornější a šetrnější k jídlu.
V chladu ovoce dozrává pomaleji díky nižší teplotě. Ideální teplota lednice je mezi 4 a 8 °C, což zpomaluje růst bakterií a pomáhá zachovat potraviny bezpečné ke konzumaci.
Než citrony vložíte do lednice, důkladně je očistěte Před umístěním citronů do lednice je opláchněte a osušte, aby na nich nezůstaly bakterie. Následně je vložte do vzduchotěsných nádob nebo sáčků. Pokud zůstanou vlhké, může se na nich začít tvořit plíseň.
Nejlepší volbou je spodní zásuvka lednice Proč právě tato přihrádka? Moderní lednice často obsahují speciální „crisper“ zásuvky, které udržují optimální vlhkost a mají vlastní proudění vzduchu. Ovoce a zelenina zde vydrží déle křupavé a čerstvé. Osobně dávám do této zásuvky i jiné ovoce a zeleninu a investice do lednice s touto funkcí se nám osvědčila.
Další tipy pro skladování citronů Jak jsem zmínila, nechte citrony v lednici, pokud je nepotřebujete hned použít. Díky tomu vám vydrží až měsíc, a pokud je umístíte do mrazáku, můžete je mít po ruce klidně několik měsíců. Zde je několik možností, jak citrony uchovávat.
- Zabalte nakrájené citrony. Citronové půlky nebo plátky vydrží pět až sedm dní ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
- Odšťavněte citrony. Šťávu můžete uchovat ve skleněné nebo vzduchotěsné nádobě v lednici až čtyři dny.
- Zmrazte citrony. Umístěte citrony do mrazicího sáčku; zmrazit můžete klidně celé citrony. Po rozmrazení bude dužina měkká, ale šťáva bude chutnat skvěle. Zmrazené citrony vydrží až čtyři měsíce.
- Zmrazte plátky citronu. Nakrájejte citrony na plátky, zbavte semínek a dejte na plech do mrazáku. Poté přesuňte do mrazicího sáčku. Plátky vydrží až čtyři měsíce.
- Zmrazte citronovou šťávu. Citronovou šťávu můžete také nalít do formiček na led. Kostky pak uložte do mrazicího sáčku, a kdykoliv potřebujete, máte šťávu po ruce.
Díky těmto jednoduchým postupům si užijete čerstvé citrony mnohem déle.